fredag 6. september 2013

Rips og solbær III


Nok en oppskrift fra Hege på http://godtsuntogbillig.blogspot.no, nemlig rips-og solbærgele. Det er noe jeg husker godt at jeg spiste i barndommen, vi pleide å levere inn bær hos Askim frukt-og bærpresseri og kjøpe saft og gele. Lite visste jeg at det er så enkelt å lage gele selv, trenger ikke gelatin en gang!

Bærene has i en kjele, det er bare fint med litt blader.

 1 dl vann per kg bær.

Siden jeg ikke hadde umodne bær,  tilsatte jeg 1/2 dl sitronsaft til en kg bær.
(eplekart er også en god kilde til pektin - stivelse)

Kok opp og la koke i ca 3 minutter.




Sil blandingen igjennom en finmasket sil eller et kjøkkenhåndkle.
  når den er litt avkjølt presses all saften ut av bæra.
 Det er derfor lettest med ett håndkle som du kan lage ett knytte av og vri rundt for å presse saften ut...


Når blandingen er silt veies den,
 lik mengde sukker tilsettes (gjerne sukkerbiter).

Blandingen skal nå kokes opp igjen og bli til gele ;-)

Kok i ca 12-15 min,
test blandingen ved å dyppe en teskje i saften, 
den siste dråpen skal bli hengende igjen og forme en dråpe. 
Hvis ikke koker du litt til. 

Blandingen må IKKE koke mer enn 18 minutter !

Verdens beste gele er ferdig  :-)
-må gjerne prøvesmakes med nystekte vafler og rømme :-)

Nå har du selvfølgelig funnet frem rene glass og sterilisert dem (og lokkene) i kokende vann, 
tørket av dem og satt dem klare til å bli fylt...

Jeg fikk to 0.5 glass, samt en liten matboks med gele.
Fyll syltetøyglassene bredfulle, 
pass på at kanten fortsatt er ren, 
sett på lokket og sett glassene på hodet for å få ut eventuel luft. 
La de stå på hodet til de er avkjølt (minst 24 timer uten å røre),
 sett dem i kjeller/bod: mørkt og kjølig.

Gele, blåbærsyltetøy og saft.




2 kommentarer:

  1. Takk for link igjen og koselig at du brukte oppskriften min :-)

    Har du smakt da ?

    SvarSlett
  2. Ja, både geleen og saften smakte veldig godt. :)

    SvarSlett