onsdag 9. april 2014

Kålruletter og litt om krydderier

Kål er konge! I sesongen får man kjøpt et kålhode for 3 kr. kiloen, det gir masse mat for pengene og det er produsert i Norge, og dermed relativt kortreist.


Problemet er kanskje å finne på noe å lage når man sitter der med et par kålhoder som begynner å krølle seg i kjøleskapet.
Jeg har tidligere skrevet om boka Husmannskost av Tom Victor Gausdal.
I den er det selvsagt mange oppskrifter med kål. Hvis man først skal lage mat med norske råvarer kan det være lurt å se til gamle, norske tradisjoner.

Tidligere var mitt største ankepunkt mot typisk norsk mat at det var så kjedelig. Smakløst og tørt sammenlignet med krydret italiensk, kinesisk eller indisk mat. Nå har jeg forandret mening.

For det første er det vi i Norge kjenner som "typisk italiensk" mat ganske langt unna det de faktisk spiser i Italia. Italiensk pizza er bare en liten del av Italias mattradisjon, og fredagstacoen har lite å gjøre med Mexico. Den utenlandske maten vi får her i Norge er ofte en bastardisert, oppsaltet versjon av den opprinnelige retten.


For det andre har nordisk mat en rikere kryddertradisjon en mange tror. Dill, oregano, ingefær, kanel, nellik, pepperrot og gressløk er alle kryddere som har blitt dyrket her eller importert hit siden middelalderen. Felles for det nordiske kjøkken er imidlertid at krydrene brukes med måte, og at smaken på råvarene står i fokus. Dette var ikke noe gourmetopplegg fra våre forfedre, krydder var kjempedyrt.
Mye norsk mat i dag lages av halvfabrikata, eller med "sunne" oppskrifter med lite fett og salt, slik at maten virkelig blir smakløs.

Disse kålrulettene inneholder litt fersk, hakket ingefær (jeg fikke ikke tak i allehånde) og det utgjør hele forskjellen. Kål er jo egentlig kjempegodt, når det får følge av kjøtt, fett og krydder!

Kålruletter (fra Husmannskost)

16 store kålblader
500 g. kjøttdeig
salt
3 Ss brødrasp
1 Ss finhakket løk
3 dl. melk
nykvernet sort pepper
1 knivsodd hver med ingefær og allehånde


Kålbladene forvelles i salt vann og avkjøles.
Bland alle ingrediensene til farsen .
Pakk farsen inn i kålbladene som en konvolutt.
Legg i en form og stek på 170 grader i 20-25 minutter.

Jeg serverte med potetmos med løk og chili, seterrømme og medisterkake.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar