mandag 9. desember 2013

Kokebokanbefaling



Dette er en kokebok vi har brukt mye i det siste: Norsk husmannskost av Tom Victor Gausdal. Den inneholder tradisjonelle norske oppskrifter, alt fra puspas og sildesuppe til grøt og tilslørte bondepiker. Ikke alt kan kanskje kvalifisere som 'husmannskost', men felles for alle oppskriftene er det er ikke noe fiksfakseri, råvarene kommer godt frem i hver rett.  Det er nok endel mat de fleste vil kjenne igjen, men også endel rariteter. Kokeboken vant Gourmand World Cookbook Awards i 2006, derav undertittelen "verdens beste kokebok".

Helnorske oppskrifter er vanskelig å finne, ofte virker det som om nordmenn skjemmes litt over egen matkultur, vi velger heller å spise noe semi-italiensk med pesto på enn lapskaus. Denne boken tar derimot utgangspunkt i maten som bestemoren din spiste når hun var liten. Og det blir godt!
Oppskriftene passer nok ikke for glutenvegrere eller folk med fett-fobi, her er det masse potet, brød, grøt og H-melk, og olivenolje er ikke å se. Men husmennene var vel aldri spesielt opptatt av slanking.

Det eneste jeg har å utsette på boken er at noen av oppskriftene kan være litt upresise. Ikke noe stort problem, men man må følge litt ekstra med på om suppa blir for tynn, eller om det er nok jevning, så det kreves at man er litt erfaren med matlaging fra før.

Denne kokeboken er en super julegave til matinteresserte som vil lære mer om norsk matkultur.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det er en rett med kjøtt og grønnsaker, minner litt om lapskaus. Mest vanlig på vestlandet, tror jeg.

      Slett