fredag 22. august 2014

Surdeigsbrød

Jeg har lenge tenkt på begynne å bake eget brød, fordi det er billigere og bedre smak. Problemet er at jeg hater å bake, så tanken på å stå å elte deig hver dag har ikke fristet så veldig. Men når vi var i Trondheim for to uker siden fikk jeg surdeigsstarter av en grei tysker. Brødet ble kjempegodt, og best av alt er at det er helt eltefritt!
For øyeblikket er vi på ferie i et hus på en liten øy på Trøndelagskysten, og bruker et kjøkken som er som klippet ut av 60-tallet, så hva passer bedre enn å bruke formiddagene på å bake brød?


Om du ikke har surdeigstarter går det ann å lage. Oppskriften jeg har brukt er sånn ca. sånn her, men det er bare å eksprimentere med ulike typer mel.

Surdeigsbrød
5 dl. sammalt hvetemel
1 dl. fint hvetemel
1 dl. rugmel
3 Ss. surdeigsstarter
1 ts. salt
Vann

Blant alt det tørre sammen, bland i lunkent vann til det er en seig masse (litt bløtere enn vanlig brøddeig) og rør inn surdeigsstarteren. Ikke rør for mye!


Ha plast over bollen, og la det stå og heve i ca. tolv timer. Hevetiden er veldig fleksibel, et godt tips er å la det stå over natta, og steke når du har tid dagen etterpå. Når det har hevet har jeg det i en brødform og etterhever i 1-3 timer.


 Stekes på 200 grader i ca en time (følg med fargen på brødet).


Etter at brødet har stekt lenge nok tar jeg det ut av formen og lar det stå i ovnen mens den kjøles ned, for at skorpen skal stivne bedre. Men brødet kan også spises med en gang.


Det er mange måter å lage surdeigbrød på, jeg har driver fortsatt og prøver meg fram. Men det som er viktig for meg er at det er enkelt å lage, og tar kort tid. Selve prosessen tar jo lang tid, opp til et døgn, men det er lite arbeid med det, deigen står jo bare og gjør greia si.
Tar gjerne i mot tips til brødlaging, om noen har det. :)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar