onsdag 25. juli 2012

Grønnsakskraft



Jeg har tidligere skrevet litt om fiskekraft. Denne kraften derimot er helt vegansk. Kraft er nødvendig som basis i mange supper og sauser, så det er veldig greit å ha det liggende. Når man lager kraft selv vet man akkurat hva som er i den, i motsetning til kraft og buljong fra butikken som inneholder mye salt, transfett og ymse e-stoffer. Hele prosessen tar noen timer, så det bør lages en dag man har tid, men det er egentlig bare å ta ingrediensene i gryta og småkoke halve dagen, for og så sile og avkjøle.  Når jeg først lager kraft lager jeg noen liter så det kan fryses ned og brukes når det trengs. Slik sparer man penger og tid.

Som jeg har nevnt før sparer jeg på rester av grønnsaker, slik som løkskall, gulrotender og skall, selleriblader, det øverste og nederste på purre og vårløk, skall av rotfrukter og det ytterste laget på salat og kål. Ikke bare er dette ingredienser som man vanligvis kaster, men de inneholder også ekstra mye smak, som gjør seg godt i kraft. Denne lista er god inspirasjon for meg. Det er vannvittig mye spiselig som vi bare kaster hver dag, og det er jo bare å fryse ned mye av det som man ser på som søppel. Når jeg har samlet opp nok grønnsaksrester koker jeg kraft, med eller uten kjøtt. Oppskriften under kan godt halveres hvis man vil legge til kraftben eller fisk (rundt en halv kilo).

Nedfryste grønnsaker klare til å bli kraft.

Grønnsakskraft
Frosne rester:
Løkskall
Purravskjær
Selleriblader
Vårløk
Hvitløk
Basilikum

Øvrige ingredienser:
3
gulrøtter
1/3 sellerirot
1/2 purre
1/3 hodekål

Krydder
3 laurbærblader
1 sp. salt
1/2  sp. pepperkorn
1 ts. karve
1 ts. dill



I motsetning til kjøttkraft trenger man ikke å skumme av og fjerne fett, så det er bare å ha alle ingrediense i gryta og fylle på med vann til alt er dekket. Kok opp, og la koke til alt er gjennomkokt skikkelig. Det tar omtrent 1.5 time. Deretter siles kraften.



Det jeg gjorde denne gangen var å mose grønnsakene med stavmikseren og ta det tilbake i den silte kraften. Jeg ga blandingen et nytt oppkok for å så sile det av igjen to ganger (med en grov og så en finere sil. Resultatet ble en mindre klar, men mer smakfull grønnsakskraft. Dette er ikke nødvendig. bare et alternativ. For en mer konsentrert kraft kan man koke den inn, dvs. la den småkoke til væsken er halvert.

Hvis ikke kraften skal brukes med en gang bør den fryses ned i porsjonspakninger. Jeg regnet denne kraften som rundt 1/3 av en suppe og frøs ned porsjoner på 3-4 dl.



 






2 kommentarer:

  1. Herremin, for et flott innlegg! Jeg ante ikke at man kunne fryse kraft, og jeg hadde nettopp laget en aaaalt for fuktig lapskaus, så jeg silet ut masse kraft og skal fryse det ned når det er ferdig kjølt ned. Takk for bra innlegg!

    SvarSlett
  2. Ingen årsak du. :) Alltid glad for å spre litt suppekunnskap.

    SvarSlett