tirsdag 30. oktober 2012

Gresskarsuppe


Siden halloween tydeligvis har blitt en offisiell høstbegivenhet, kjøpte jeg meg like så godt et firekilos gresskar. Planen var egentlig å skjære mønster i et gresskar og bruke resten til suppe, men det ble til at jeg skrellet og kuttet opp hele gresskaret. Nå skjønner jeg virkelig hvorfor nybyggerne i USA var så glade i denne grønnsaken; det blir vannvittig mye mat ut av den. 






Av mitt lille gresskar fikk jeg to hele kjeler fulle av gresskarpurè, den ene ble til suppe, den andre frøs jeg ned til senere bruk. Pureen er enkel: det er bare å koke opp gresskarbiter med vann. Suppeoppskriften jeg fulgte nesten korrekt er hentet fra Smitten Kitchen, og er en ganske kraftig versjon av tradisjonell gresskarsuppe. Perfekt på en kald høstkveld.


Suppen er laget va gresskarkspurè, en miks av tomat på boks og bønner, samt kyllingkraft og skinkebiter. Så kan det smaksettes med løk, balsamico og spisskummen. På toppen er det ristede gresskarfrø og rømme som garnityr.




tirsdag 16. oktober 2012

mandag 15. oktober 2012

Kjøttfri mandag


Til kjøttfri mandag i dag spiste jeg soppgrateng med ris. Grateng er en typisk undervurdert rett, det er jo  veldig enkelt å lage, og man kan slenge mye forskjellig oppi. Det er kanskje litt 70-talls og utrendy, men jeg synes det er på tide å ta gratengen tilbake.



Soppgratengen her er hentet fra den rutete kokeboken, den inneholder purre, tomat og sopp (østersopp og sjampinjong) som er lagt lagvis. På toppen er en blanding av parmesan, brødsmuler og persille som stivnet til en god skorpe. Jeg serverte det hele med ris, kinakål og rømme (det jeg hadde liggende med andre ord). Sehr gut.



torsdag 11. oktober 2012

Prosjekt Cider III

Det gjærer!


Det ble bare omtrent ti liter med eplejus, så jeg måtte fylle opp av 25 liters ballongen med eplejus fra First Price og Lierepler. Om man ikke fyller opp ballongen kan det nemlig bli eddik istedenfor alkohol.
Nå skal det hele bare stå å gjære i en måneds tid.


Det synes ikke så godt her, men gjærlåsen bobler og går hele dagen.


onsdag 10. oktober 2012

Prosjekt Cider II

Jeg brukte en hel søndag på å koke epler, så nå er cideren virkelig i gang. 




Dette er riktignok en ganske uortodoks måte å gjøre det på, de aller fleste internettguider sier at man skal mose eplene, for å så presse jus (til dømes: http://www.howtomakecider.com/). Men jeg har lite plass, og ikke råd til en fruktpresse, så da ble det koking, mosing og pressing gjennom sil. Man tager vad man haver. Prinsippet blir uansett det samme; få eplene til en flytende masse og la gjæren gjøre om sukkeret til alkohol. 


Jeg kokte eplene til de ble grøtete og presset dem gjennom en sil. Da renner væsken gjennom, og skall og fruktkjøtt blir igjen.


Dette er noe av jusen jeg fikk. Jeg tilsatte også litt finhakkede ferske epler for smakens skyld.

Restene etter pressingen kokte jeg opp med sukker og kanel og lagde eplemos av: 













torsdag 4. oktober 2012

Prosjekt Cider


Jeg skal lage min egen alkohol! Har nå fått tak i epler fra hagen til foreldrene mine, en vinballong fra en kollega og cidergjæ fra en Christoffer. Planen er å sammenblande disse elementene til et velsmakende (iallfall drikkelig) og berusende brygg. Updates will be posted.




Pålegg

Jeg har allerede skrevet om syltetøy, her er noen andre pålegg man kan lage hjemme istedenfor å kjøpe ferdig. For en brødelsker som meg er det en smart måte å spare penger på, pluss at det er gøy å prøve ut forskjellige varianter av en type mat. Og helt uten e-stoffer er det og. Mange av disse oppskriftene gir gode muligheter for å bruke rester, slik som en trist paprikabit innerst i kjøleskapet.

Kremost


2 dl myk hvit ost
1/2 løk
1/2 paprika
3 Ss matolje
gressløk
paprikapulver
løkpulver
salt og pepper

Bland alt sammen med gaffel eller noe, ha oppi mer matolje om osten ikke bli myk nok. Litt vann kan også brukes. Kremosten har holdbarhet i rundt to uker.

Tunfisksalat


1 boks tunfisk i vann eller olje
1-2 dl. rømme
2 Ss majones
løkrester
maisrester
1 ts. sennep
sitronsaft
salt og pepper

Bland alt sammen, ha i en platsboks, salaten holder ihvertfall en uke.
Denne kan lages med mye annet enn løk og mais, fks. hvitløk, purre eller selleri, det er bare å ta hva man har liggende egentlig.

Hummus

4 dl
. kikerter
1 dl. olivenolje
2 fedd hvitløk
1/2 sitron

Hvis du ikke kan lage hummus burde du skjerpe deg. Legger allikevel denne oppskriften her, fordi hummus er genialt som pålegg. Her er det også bare å legge til diverse ting i miksen, selvom det kanskje ikke er helt kosher (bokstavelig talt).




Bønnepålegg



4 dl. store hvite bønner
1 dl. matolje
8 soltørkede tomater
1 fedd hvitløk
sitronsaft
salt og pepper

Denne ble så god at jeg ville gi meg selv en klem etterpå. Bare å blande ingrediensene med en stavmikser. Man kan selvsagt bruke forskjellige grønnsaker her og, slik som purre eller paprika. Men soltørkede tomater ble helt supert. Holdbar i en uke.